Ga naar de inhoud

E-ton, volgende stap in prefab bouwen!

Geprefabriceerde lichtgewicht buitengevels in groot formaat, met geëxpandeerd polystyreen als kern. Vandaag staat deze innovatie er, letterlijk en figuurlijk.

We zijn te gast bij Ludo Christis en zijn collega Guido Beelen op de werf te St. Odiliënberg.

Kunnen jullie het project kort voorstellen ?
Ludo Christis: Het totale project bestaat uit 26 grondgebonden woningen. Fase 1 en 2 waren telkens acht geschakelde woningen. Fase 3 waren zes woningen met inpandige garages. Momenteel bouwen we de 4de fase.

Wat is de bijdrage van E-ton aan dit project?
Ludo Christis: We hebben hier samen met de bouwheer gekozen voor een totaalconcept van prefab en droog bouwen. Dit houdt in dat we vanaf de funderingsplaat de hele ruwbouw overnemen. De dragende wanden en vloeren bestaan uit prefab betonelementen op volle dikte waarin alle nutsvoorzieningen  zijn opgenomen. Wanden en vloeren worden met elkaar gekoppeld zodat er geen natte beton meer aan te pas komt. Dichtingsbanden en oplegvilt worden al vanaf de fabriek aangebracht. Op één dag staat het volledige betonskelet van één woning, is de kant-en-klare badkamerunit gemonteerd  en worden de E-ton lichtgewichtwanden geplaatst. De E-tonwanden zijn kant-en-klare, grootformaat isolatiewanden, afgewerkt met baksteenstrips. Het is de thermische en esthetische buitenschil die op gevelformaat opgehangen wordt aan de dragende constructie.

Hoe snel kan er dan gebouwd worden?
Ludo Christis: Gemiddeld worden er in dit concept vier woningen per week gebouwd en kunnen de verdere afwerkingen aansluitend starten. Het totaalconcept heeft ertoe bijgedragen dat een strakke planning kon worden aangehouden.

‘We leveren de E-ton buitengevels kant-en-klaar op de werf, afgewerkt met baksteenstrips naar keuze.’
Ludo Christis
Ludo Christis
Verantwoordelijke Innovatie - E ton
Manipulatie van prefab betonwand met bakstenen
‘Alles is er op gericht om zoveel mogelijk handelingen en fouten uit te sluiten en dit in een zeer korte tijd.’
Manipulatie van prefab betonwand met isolatie
Wand met isolatie materiaal

Hoe is men tot bij E-ton gekomen voor dit project ?
Ludo Christis: Men was op zoek naar een snelle en eenvoudige manier van bouwen. Prefab beton bestaat al langer en is niet nieuw in de bouw. Maar dan begint meestal de vertraging omdat er een stelling gezet moet worden voor de isolatiewerken, de metselwerken, voegwerken enzovoort. Dit is nu allemaal niet meer nodig. E-ton heeft de pasklare oplossing met lichtgewichtwanden. Snel, thermisch en esthetisch. E-ton staat open voor innovatie. Dat is zeker een must voor de bouwwereld.

Wat is de meerwaarde van E-ton geweest voor dit project ?
Ludo Christis: De zeer korte bouwtijd en de innovatieve oplossingen. Twee maanden na de start van de bouw konden de huissleutels overhandigd worden aan de bewoners.

Wat was de belangrijkste uitdaging in dit project voor jullie ?
Ludo Christis: Met dit totaalconcept zijn we veel verder gegaan dan prefab bouwen. Het zijn immers nul-op- de-meterwoningen. Zelfs de steunen voor de liggers van de zonnepanelen zijn geïntegreerd in de wanden. De buitenkraan, aansluitingen voor verlichting….  Alles is erop gericht om zoveel mogelijk handelingen en fouten op de bouw uit te sluiten en dit in een zeer korte tijd. Dit vergt toch wel een perfecte engineering en precisie in de uitvoering.

Hebben jullie de doelstelling bereikt?
Ludo Christis: Grotendeels wel, maar we leggen de lat zelf steeds hoger. De bouw is nog steeds vrij conservatief. Met de prefab lichtgewichtgevels van E-ton zijn we ervan overtuigd de aanzet te hebben gegeven voor de toekomst, waarin bouwen toch drastisch zal veranderen, kant-en-klaar uit de fabriek. Het biedt al zeker een oplossing voor het tekort aan vakmensen in de bouw. Heel veel grote en middelgrote aannemingsbedrijven tonen interesse en vragen offertes aan.

Zijn er al vervolgprojecten?
Ludo Christis: Tussentijds hebben we in Haelen 8 woningen gebouwd, zijn de vergunningen aangevraagd voor 5 woningen in Born en is het plan in ontwikkeling voor de verkaveling van de oude schoollocatie in St. Odiliënberg. In Maastricht mogen we mee helpen bouwen aan 21 woningen. Wij zijn ervan overtuigd dat we met E-ton lichtgewichtwanden een passende oplossing kunnen  bieden voor het tekort aan vakmensen in de bouw.

Is dit de vernieuwing waar de bouw op zit te wachten?
Guido Beelen: Ondernemen in de bouw is ook voortdurend bestaande methodes in vraag durven stellen. Zoeken naar verbetering, andere materialen en processen. E-ton is daar het mooie resultaat van, maar we denken bijvoorbeeld ook aan metselwerkrobots en speciale kanteltafels. Of heel concreet: voor E-ton hebben we speciale, veilige transportsledes ontwikkeld.

Wat leren jullie uit dit project?
Guido Beelen: Elk project is anders. Mensen, omstandigheden, omvang, meevallers, tegenslag… maar als iedereen positief is en blijft meedenken in het complete proces bereik je samen heel wat. Hoe harder het schuurt hoe meer het zal blinken. We zagen dit project voor duurzame energieneutrale woningen onmiddellijk zitten. We hebben ons samen met de opdrachtgever geëngageerd om niets uit de weg te gaan. Bij het ontwerp van de woningen vormden sommige vloeroverspanningen een hele uitdaging. Voor de betonfabriek was het de eerste keer dat men volledige installaties mee instortte. Je leert van elke tegenvaller. Door nauwgezet op te volgen, elkaar goed te informeren, bij te staan en bij te sturen los je veel op.

Woningbouw 't Sittert
‘Een uitstekende oplossing van een zeer deskundige partner.’

Milko Wijckmans is directeur van MCC Installaties in Nederweert (NL). In Sint-Odiliënberg bouwt het aannemersbedrijf een hele wijk energie neutrale woningen met E-ton .

Waarom E-ton?
Milko Wijckmans: Het concept van hoogwaardige prefab binnen- en buitenwanden met een EPS-kern sprak ons erg aan. Het past perfect bij de energie neutrale woningen die we nu aan het bouwen zijn en waarvan de eerste woningen trouwens al bewoond zijn. Het duurzame aspect ervan, de installatiesnelheid en natuurlijk de prijs zijn doorslaggevende argumenten geweest, samen met de ervaring die Prefaco ons biedt, ze zijn toch pionier op dit vlak. Hun reputatie inzake planning, engineering en organisatie heeft ons mee overtuigd. In de verkennende gesprekken bleek ook snel dat ze sterk wilden inzetten op ons project.

Wat is de meerwaarde van E-ton prefab lichtgewichtwanden?
Milko Wijckmans: De snelheid waarmee je kan bouwen, zonder aan kwaliteit in te boeten. In het geval  van onze energie neutrale woningen leveren de prefab wanden nog een bijkomende bijdrage: de EPS-isolatie is dik in orde. Samen met duurzame installaties zitten ze ruim binnen de normen..

Zou u E-ton wanden aanraden aan anderen?
Milko Wijckmans: We hebben nog heel wat andere woningen in het verschiet die we eveneens met E-tonwanden zullen realiseren. Wat het aanraden betreft: dat hebben we ondertussen al gedaan. Ik denk dat we met E-ton over een uitstekende oplossing beschikken van een zeer deskundige partner.